Начало » Блог » Без категория » Опитайте се да преформулирате проблема, който се опитвате да разрешите

Опитайте се да преформулирате проблема, който се опитвате да разрешите

  • от

Повечето хора знаят, че начинът, по който формулирате даден проблем, ще повлияе на начина, по който ще го решите. Това означава, че трябва внимателно да подберете думите, с които да опишете проблема си. Ако се затруднявате да генерирате ефективни решения, пробвайте да промените начина, по който сте формулирали проблема.

По-конкретно, задайте си два въпроса. Първо, каква е темата? Да кажем например, че искате да промените елемент от културата на вашата организация. Проблемът, който е фокусиран върху служители, ще генерира различни решения от този, който е фокусиран върху начина на разпределение на ресурсите. Второ, как измервате проблема? Показателят, който използвате за определяне на успеха или неуспеха, ще повлияе на отговорите, които ще получите. Например „Всяка година пускаме на пазара само един нов продукт/услуга“ ще ви доведе до различни решения от „Само 5% от приходите ни идват от продукти, разработени през последните три години”.

Затова следващия път, когато се затруднявате да намерите решение, опитайте да преформулирате проблема. Вероятно ще откриете, че една малка промяна в думите може да доведе до голяма промяна в гледната ви точка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *