Начало » Блог » Без категория » Наемете Правилния Кандидат, не Перфектния

Наемете Правилния Кандидат, не Перфектния

Въпреки кризата, която тресе икономиката ни и увеличаващата се безработица, намирането на подходящи кадри за бизнеса продължава да е изключително трудно начинание, особено що се отнася до квалифициран персонал. Много HR директори, с които говоря ми споделят, че въпреки че активно рекламират свободни позиции, кандидатурите, които получават са далеч от представата им за идеалния кандидат

Това провокира в мен въпроса какъв е правилния начин да оцените обективно един “несъвършен” кандидат? И кога е може би ок да рискувате с някого? Започнете с анализ на наистина основните изисквания за позицията. Замислете се за настоящите служители на подобна позиция и се запитайте: какви личностни качества и професионални квалификации притежават най-добрите измежду тези служители? Идеята на това упражнение е да Ви помогне да видите по-ясно кои недостатъци у кандидатите можете да преглътнете и кои не.

Например, недейте автоматично да изключвате някой, който е сменил работата си наскоро или не е работил за по-дълъг период от време, или не е завършил точно определена специалност. След това се опитайте да прецените потенциала за развитие на кандидатите. По време на интервюто ги попитайте какъв подход имат, когато трябва да научат нещо ново или се сблъскат с нова ситуация или проблем. Това ще Ви помогне да разберете дали кандидата има нужното любопитство, увереност и мотивация, за да се справи с работата.

И в никакъв случай не пренебрегвайте личностните качества и сигналите, че нещо не е наред – ако кандидатът си позволява да лъже, склонен е да влиза в конфликт или няма добра работна етика, е много малко вероятно да се промени. И не забравяйте, че цената на едно лошо решение при подбор на персонала е доста солена, така че не се поддавайте на напрежение и не прибързвайте. В действителност е много малко вероятно да намерите перфектния кандидат за която и да е позиция, но се надявам, че тези кратки съвети ще Ви помогнат да разберете по-добре кога може да си позволите да наемете “несъвършения” кандидат.

Успех!