Начало » Блог » Без категория » Какво отличава великите мениджъри

Какво отличава великите мениджъри

  • от

„Най-добрият шеф, когото някога съм имал“. Това е фраза, която повечето от нас са казвали или чували в някакъв момент, но какво означава тя? Какво отличава страхотния шеф от обикновения шеф? Много е писано за качествата, които правят един мениджър истински добър, повечето от литературните източници не обръщат внимание на един основен въпрос: Какво всъщност прави един велик мениджър? Въпреки че съществуват безброй стилове на управление, едно нещо е в основата на поведението на всички страхотни мениджъри. Те преди всичко ценят и разбират специфичните особености и способности на своите служители. Те знаят как да се възползват от силните страни на служителите си и променят обкръжението си, за да постигнат по-големите си цели.

Такъв индивидуален подход към всеки служител може да изглежда доста трудоемък. Но всъщност използването на уникалността на всеки човек може да спести време. Вместо да насърчава служителите да се придържат към строги длъжностни характеристики, които могат да включват задачи, които не им харесват и в които не са добри, мениджърът, който разработва позиции за своите служители въз основа на техните уникални способности, ще бъде възнаграден с поведение, което е много по-ефективно и ефикасно, отколкото би било в противен случай.

Този фокус върху отделните хора също така прави служителите по-отговорни. Тъй като служителите се оценяват според индивидуалните им силни и слаби страни, те са изправени пред предизвикателството да поемат отговорност за своите способности и да ги усъвършенстват.

Използването на уникалността на човека също така изгражда по-силно усещане за екипност. Като отделя време, за да разбере какво кара всеки служител да работи, великият мениджър показва, че вижда хората си такива, каквито са. Тази лична инвестиция не само мотивира отделните хора, но и стимулира целия екип.

И накрая, този подход разклаща съществуващите йерархии, което води до по-креативно мислене.

За да преминете от теорията към практиката на велико управление, трябва да знаете три неща за даден човек: неговите силни страни, факторите, които активират тези силни страни, и начина, по който той се учи. Чрез задаване на правилните въпроси, използване на правилните активиращи фактори и опознаване на стиловете на учене на служителите си ще откриете какво мотивира всеки човек да постига успехи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *