Начало » Блог » Без категория » Как да НЕ изгубите най-добрите си служители

Как да НЕ изгубите най-добрите си служители

  • от

Искате да сте страхотен ръководител на екип или страхотен мениджър Човешки Ресурси. Искате компанията ви да бъде чудесно място за работа. Но точно сега, точно в този момент, един от ключовите ви служители  вероятно е на път да напусне работа. Тя постоянно е давала най-доброто от себе си в работата и се е превърнала в огромна ценност. Но обучението ѝ е достигнало своя връх, растежът ѝ е спрял и тя се нуждае от ново предизвикателство, което да ѝ даде нови сили.

Като неин шеф не искате нищо да се променя. В края на краищата, тя е свръхпродуктивна, работата ѝ е безупречна и винаги я изпълнява навреме. Искате да я задържите там, където е.
Това е чудесен начин да я изгубите завинаги.

Представете си следното – Силвия е прекарала осем години като счетоводител в голяма търгосвка фирма и има нужда от ново предизвикателство. Винаги е обичала да наставлява и обучава хора, затова се обръща към високопоставен служител с молба да премине на ръководна длъжност. Вместо да предложи подкрепата си, той я отпраща и обезкуражава. Отношението му е: Харесваме те точно там, където си. Силвия напуска само в рамките на една година.

Такъв сценарий се разиграва в компаниите всеки ден. А цената за това е огромна – и като време, и като пари. Когато хората вече не могат да се развиват на работното си място, те го напускат, което води до огромни пропуски в производителността. А липсата на ангажираност на служителите води до зашеметяващо количество пропилян потенциал.

Когато на служителите ви (и може би дори на вас като техен мениджър) не се позволява да се развиват, те започват да чувстват, че нямат значение. Чувстват се като зъбче в колело, което лесно се заменя. Ако не инвестирате в тях, те няма да инвестират във вас и дори да не напуснат работа, ще се оттеглят мислено.

Как да преодолеете тази главоблъсканица? Започва се с признаването на факта, че всеки човек в компанията ви, включително и вие, има своето място в кривата на обучение. Започвате нова позиция в долната част на кривата на обучението, с предизвикателства, които трябва да преодолеете в началото. Придвижвайки се нагоре по стръмния склон на растежа, вие придобивате компетентност и увереност, продължавайки към място с висок принос и накрая към майсторство в горната част на кривата.

Но какво следва, след като потенциалът за растеж се изчерпи? Кривата на обучението се изравнява, достига се плато; на хоризонта се вижда пропаст на неангажираност и спадащи резултати. Четири години са приблизително максималната продължителност на кривата на обучение за повечето хора на повечето позиции; ако след това продължавате да правите едно и също нещо, вероятно започвате да се чувствате все едно буксувате на едно и също място.

Всяка организация е съвкупност от хора с различни криви на обучение. Изградете екипите си като оптимизирате тези индивидуални криви така че да имате подходящата комбинация от хора: 15 % от тях да са в долната част на кривата, тепърва започват да усвояват нови умения; 70 % да са в идеалната точка на ангажираността, а 15 % са в горната част на майсторството. Докато управлявате служителите по цялата крива на обучението, изисквайки от тях да преминат към нова крива, когато достигнат върха, ще имате компания, пълна с ангажирани хора.

Вие, както и всеки член на екипа ви, сте машина за учене. Искате предизвикателства, да се научите как да  правите нови неща, да овладеете умения до съвършенство и след това да научите нещо ново. Вместо да оставяте двигателите на служителите си да работят на празен ход, включете ги: Учете се и се развивайте заедно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *