Начало » Блог » Без категория » Избягвайте тези грешки при трудни разговори на работнотo място

Избягвайте тези грешки при трудни разговори на работнотo място

  • от

Трудните разговори на работното място са неизбежни и необходими, но и много дискомфортни, а когато сте разтревожени или стресирани, е лесно да кажете нещo, което отсрещната страна ще приеме погрешно. За да предотвратите разминаване в общуването, избягвайте тези често срещани грешки.

  1. Не приемайте, че вашата гледна точка е очевидна. Избягвайте изрази като „ясно е“, „очевидно е “ или „без съмнение“, които могат да обидят вашия колега.
  2. Не преувеличавайте. Пропуснете всички твърдения, които започват с „Ти винаги постъпваш така…“ или „Ти никога не обръщаш внимание на това …“. Тези твърдения рядко са верни.
  3. Не оспорвайте характера или почтеността на някого. Само ще накарате отсрещната страна да премине в отбранителен режим, ако му кажете, че „не е професионалист“, „греши“ или „не постъпва етично”.
  4. Не казвайте на другите какво трябва да правят.  Това ги кара да се чувстват обект на критика или поучаване. Вместо това опитайте да кажете: „Може да помислите за…“, „Една от възможностите е…“ или „Мислили ли сте за…?“.
  5. Не казвайте: „Това не е лично“. Признайте, че дори когато не е лично за вас, може да много лично е за другия човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *