Начало » Блог » Без категория » Има ли смисъл от Новогодишните равносметки и обещания?

Има ли смисъл от Новогодишните равносметки и обещания?

  • от

Времето около Нова Година традиционно е време за равносметки и обещания към самите нас как ще променим това, което не харесваме в себе си или живота си. Но истината е, че този процес често води до чувство за съжаление и дори отчаяние. 

Всички съжаляваме за пропуснати възможности в кариерата си или за неща, които ни се иска да бяхме направили или казали. Това е нормално. Вместо да се опитвате да потиснете това чувство, трябва да започнете да го приемате.

Започнете, като разпознавате емоциите си и ги изразявате – дори и само пред себе си. Кое действие или бездействие в миналото ви кара да се чувствате по този начин? Може дори да помислите дали да не вземете лист хартия и да напишете какво точно чувствате и защо. След това се опитайте да погледнете към миналото с благодарност. Запишете си три неща, за които сте благодарни, за да балансирате негативното чувство на съжаление и да промените гледната си точка. Все пак трябва да сте наясно с това, което имате, а не само с това, което нямате.

И накрая, превърнете съжалението в нещо продуктивно, като помислите какво можете (и какво не можете) да направите в бъдеще, за да избегнете връщането на това чувство. Възможно е ситуацията да е била извън вашия контрол и да не можете да направите почти нищо, но ако сте допуснали грешка или неправилна стъпка, използвайте това чувство, за да промените поведението си следващия път, когато се изправите пред подобна ситуация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *