Начало » Блог » Без категория » Дайте възможност на служителите си да вземат собствени решения

Дайте възможност на служителите си да вземат собствени решения

  • от

Обръщат ли се към вас служителите ви при всеки незначителен въпрос, който имат през работния ден? Тези прекъсвания затрудняват целенасочената ви работа и ви разсейват, но и са признак, че хората не се чувстват достатъчно уверени, за да вземат решения самостоятелно. Ето как да се справите с този проблем.

Фокус върху модела. Пояснете, че „политиката на отворени врати“ не означава, че всеки има право да ви прекъсва по всяко време и по всякаква причина. Създайте граници, като отделите определено време за дълбока, фокусирана работа и комуникирайте ясно с останалите, че това е вашете “не ме безпокойте” време. Дайте също така възможност на екипа си по същия начин да защитава своето време за фокусиране. 

Насърчавайте увереността на служителите си. Уверете се, че всички разбират отговорностите на своята длъжност и видовете решения, които могат и трябва да вземат самостоятелно. След това ги насърчавайте сами да намират решения на ежедневните проблеми. Вместо да отговаряте на въпроси,  стимулирайте служителите сами да стигнат да отговора с въпроси като: “Какви варианти сте обсъдили до момента?” “Кое решение според вас е най-добро?”. Опитайте се също да използвате фразата: „Доверявам се на вашата преценка“.

Подчертайте, че е нормално да се правят грешки. Когато някой направи лош избор, обърнете внимание на научения урок, но ако решението е било етично и взето добросъвестно,  покажете подкрепа и съпричастност. Използвайте грешките като възможност за учене, така че хората да станат по-самостоятелни в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *