Начало » Блог » Без категория » Безопасно връщане към офиса: мисията възможна. Доказани стратегии от експерти.

Безопасно връщане към офиса: мисията възможна. Доказани стратегии от експерти.

  • от

През септември, мнозинството от бизнесите, с които работим, планира да отвори отново офисите си за онези служители, които все още работят от вкъщи. За съжаление обаче опасността от новия коронавирус далеч не е отминала и рисковете за безопасността на служителите и клиентите при завръщане към офиса, такъв какъвто го познавахме преди Covid ерата, са реални. Международни проучвания показват, че приблизително 40 % от служителите, които могат да работят от дома, вероятно ще продължат да го правят в следващите месеци. Но за по-голямата част от бизнесите, следващата стъпка към физическото завръщане в офиса, дори и не с пълен капацитет е на дневен ред.

Работа, която изисква физически взаимодействия – като например в сферата на строителството, търговията на дребно, ресторантьорството, развлеченията, спорта, медицинското обслужване, образованието – ще изисква значителни промени както във физическата среда, така и в поведението на Вашия екип.

При проектирането на тези промени, бизнес лидерите трябва да се стремят към стратегия, която прекъсва възможните пътищата за предаване на инфекцията.Докато социалната дистанция, носенето на маски, миенето на ръце и почистването на повърхности правят работните места по-безопасни, то ограничаването на разпространението на вируса зависи от идентифицирането и нарушаването на т. нар. “Свързани системи” – стратегия, която е доста сходна с тази, която разузнавателните служби отдавна използват за разбиването на криминални мрежи.

С други думи, ефективните стратегии за безопасно функциониране на офиса се съсредоточават върху прекъсването на свързващите звена. Две работни места могат да имат равен брой потенциални връзки, чрез които вирусът може да се разпространи, но ако едно работно място наруши повече свързващи звена ще бъде много по-ефективно в ограничаването на разпространението на вируса.

Нека да визуализираме как тази стратегия може да се осъществи на практика

На първо място си представете Вашия офис като една мрежа съставена от точки и връзки, свързващи тези точки. В случая с вируса, връзката е път на предаване между отделните точки. Този път може да е въздушно пренасяни респираторни капчици или някаква повърхност. Пренасянето на вируса по въздушно капков път се осъществява при личен контакт или взаимодействия или, в някои случаи, от капчици, които циркулират във въздуха. Маските и шлемовете, с които вече сме свикнали, са част от стратегията да разбием този път на предаване. Предаване чрез повърхности е налице, когато даден предмет е докосван многократно от много хора, които предават вируса на предмета, който след това се предава отново на друг човек, докосващ тази повърхност – било то дръжка на врата, ключ за баня, гръб на стол, маркери за дъска, бутон на асансьор и др.

И двете пътища за предаване имат значение и трябва да бъдат разбрани, за да може да им се противодейства.

Първата мрежа – т. нар. “Човек до човек” (P2P) анализира физическите взаимодействия между хората на едно място. На пръв поглед, най-важната стъпка изглежда да се ограничи колкото се може повече броя на хората, които комуникират един с друг.

Но изследователите доказват, че това не е толкова важно, колкото да се прекъснат ключовите пътища за вируса. В началото на Ковид кризата, учени са провели експеримент в голяма американска компания, която доставя суровини на правителството и не можеше да си позволи да затвори. Учените създават P2P мрежа в предприятието и установяват, че някои хора са свързани с други несвързани групи. В мрежовата теория те са известни като свързващи връзки. При пандемия те могат да пренасят инфекция от една група в друга, което е по-опасно, отколкото пренасянето от едно лице в друго в рамките на затворена мрежа. Поради това прекъсването на тези пътища предотвратява широко разпространеното разпространение на заразата.

Втората мрежа – човек – предмет – човек (POP) свързва хора с предмети (или места) и след това тези предмети обратно към хора. Визуализирането на POP мрежата изисква три прости стъпки:

  1. Направете списък с хората в офиса и списък с предмети
  2. Свържете хората с предметите, които докосват, или местата, които посещават
  3. Свържете хората, които докосват общ предмет или посещават едно и също място

Схемата в дясно показва POP мрежа от седем

служители и пет предмета. Свързващите линии са

оцветени така, че да идентифицират кои двама души

докосват общ предмет.

Лицата, идентифицирани като C, D и E са свързани,

защото всички те използват кафе машината.

POP мрежата също така разкрива стратегия за прекъсване на свързващото звено и ограничаване на разпространение на вируса: премахване на бялата дъска. Така се прекъсва мрежата.

Машината за кафе и бялата дъска са създали един и същ

брой връзки, но бялата дъска е много по-ключова за

мрежата,защото е създала множество мостове.

Намаляването на броя на хората, които докосват даден

предмет, може също да спести време и разходи.

За да е още по-мощна Вашата стратегия, може да

използвате мрежите P2P и POP едновременно.

Схемата в дясно показва прекъсната P2P мрежа и прекъсната POP мрежа, след което ги комбинира като цяла преносна мрежа.

Въпреки че всяка намеса изглежда силна сама по себе си, заедно двете успешни интервенции се провалят като система.

Точка А свързва двете мрежи, като създава ясни пътища за предаване, които трябва да бъдат прекъсвани още повече, за да се постигне добър резултат – като напр. ако свързващия предмент между служител A и служители G и B e общият им принтер, то служител A може дазапочне да използва принтера на служители F и C, дори и той да е по-отдалечен от работното му място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *