Начало » Блог » Без категория » 2-минутния ритуал, който доказано ще подобри деня Ви

2-минутния ритуал, който доказано ще подобри деня Ви

  • от

Бих искала да Ви отправя едно предизвикателство:
Бихте ли жертвали 2 минути от времето си всеки ден за един лесен ритуал, който доказано ще подобри деня Ви?

Когато сме под стрес в мозъка ни се задейства механизма “бий се или бягай” – инстинктивна реакция, която спомага да се мобилизират ресурсите на организма, за да се справим с някаква заплаха. Само че този механизъм има и един страничен ефект – той ни кара на подсъзнателно ниво да търсим лошите новини и да се фокусираме върху негативното. Социалните медии, както и класическите медии, много умело експлоатират тази наша склонност като акцентират върху негативни новини, които приковават вниманието ни като магнит. Но дори и да си кажем – не е моя вината, че съм с вечно негативни мисли – светът и другите са ми виновни – това поведение не е продуктивно и вреди на физическото ни и емоционално здраве.

Как можем сами да си помогнем?

За да не допускаме това да се случи, можем да отделим само 2 минути на ден, за да помислим и да си запишем три неща:

  • върху какво ще се съсредоточите,
  • за какво сте благодарни и
  • какво ще оставите зад гърба си

Да започнем с първото – върху какво ще се съсредоточите. Това, че всекидневно сме изправени пред много решения води до т.нар. умора от решения, която ни кара да постоянно да отлагаме задачи, но и да се чувстваме неудовлетворени. Така че вместо да си казваме – трябва да прегледам три отчета, да се включа в 2-часова среща и  да свърша куп задачи, невъзможно е да се справя с всичко – да си запишем само един приоритет за деня.

На второ място нека да напишем за какво сме благодарни – тук ключът е да бъдете колкото се може по-конкретни. Не е достатъчно само да кажем – благодарни сме за семейството си, за работата си, за това, че сме здрави. Вместо това може да запишем, че сме благодарни за вкусната вечеря, която любим човек е приготвил за нас или пък за случайното обаждане от близък приятел.

На последно, но не по-важност място, трябва да се научим да оставяме неща зад гърба си и да си прощаваме. Например можем да запишем – ще оставя зад гърба си грубия имейл, който получих от един колега, фактът, че изпуснах конферентен разговор с шефа или така и не намерих време да се обадя на родителите си в последната седмица.

Тази практика разбира се няма да Ви реши всички проблеми, но със сигурност ще подобри качеството на деня Ви – този списък можем да го правим всяка вечер и да го оставяме на нощното шкафче, така че да е първото нещо, което виждаме всяка сутрин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *